A „Harc a kórházi alultápláltság ellen” Platform nyilatkozata

1. Az európai országokhoz hasonlóan a kórházi alultápláltság Magyarországon is általános jelenség. Megelőzésében döntő jelentőségű a betegek szűrése, amihez a – különféle életkori- és betegcsoportok számára különböző –validált szűrési módszerek rendelkezésre állnak. Európa számos országában vezették már be a kóros tápláltsági állapot, a malnutrició kötelező szűrését a járó- és fekvőbeteg ellátásban. Magyarországon is sürgetőnek tartjuk a háziorvosnál, szociális otthonokban és kórházakban jelentkezők kötelező szűrését, ugyanis a kiszűrt közepes és magas kockázatúak kötelező kezelése, a szűrési/kezelési eljárások koncepciózus, szakszerű alkalmazása igazoltan költségcsökkentő hatású és jelentős egészségnyereséget eredményez. A kórházi malnutrició elleni összehangolt tevékenységet ezért az egészségügyi ellátórendszer akkreditációjának feltételei közé kell sorolni.

2. Alapvető fontosságú és sürgető a kérdéskörre irányuló közfigyelem felkeltése. Ehhez a tudományos fórumok keretein túlmenően a médiában is nyilvánosságra kell hozni a platform megállapításait és meg kell szólítani a civil szervezeteket is.

3. A szakmapolitikai szemlélet és a finanszírozási elvek megváltoztatása nélkül a fentiekben megfogalmazott célok nem teljesíthetőek. A korszerű egészségpolitikai hozzáállás kialakításához szükséges szakmai anyagok elkészítéséhez a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) és a Platform minden szakmai résztvevője – az elmúlt immár két évtizedes, eddig sajnos eredménytelen törekvéseinek folytatásaként – ezért e nyilatkozatban is együttműködést ajánl minden érintett számára.

4. A probléma megjelenítése, a graduális, posztgraduális és laikus szintű oktatás megszervezése, összehangolása a MMTT önként felvállalt feladata. Ez a munka csak tartós, harmonikus szakmaközi együttműködéssel vezethet eredményre, a MMTT ezért hívta életre a „Harc a kórházi alultápláltság ellen” nevű és célú Platformot.

2011. December 3.

Dr. Tomsits Erika Dr. Sahin Péter
MMTT Elnök MMTT Főtitkár

Partnerek

Menü