A rövidbél-szindrómás betegek dietoterápiája a gyakorlatban

Bevezetés: a rövidbél-szindróma (RBS) súlyos állapot, amelynek következtében nagyfokú hasmenés, felszívódási zavar és hiánybetegség alakulhat ki. A szakirodalom nem nyújt a dietetikusoknak egységes szakmai irányt, egymásnak ellentmondó, sőt ellentétes előírások találhatók.

Cél: megfelelő dietoterápia kialakítása.

Betegek: a Gasztroenterológiai Profilon az általunk kezelt vagy szakvéleményezett tizenhat beteg közül 2 férfi kezelése során nyert gyakorlati dietétikai tapasztalatokat részletezzük.

Kezelés: A per os táplálást napi 600-800 kcal-ról fokozatosan 2000-3000 kcal célértékre emeltük. A tápszerek egész sorát alkalmaztuk, kiegészítésként vitaminokat, ásványi anyagokat, székletszűkítőket adtunk. A per os táplálás kiszámításához mi a könnyen felszívódó összetett szénhidrátokat tartalmazó tápoldatok beiktatatásával kezdtük, majd fokozatosan emeltük a fehérje-zsír tartalmat. A beteg a szakemberekkel párhuzamosan folyadék és étkezési naplót vezet a kórházban és az otthonában is. A laboratóriumi adatokban és a beteg közérzetében, perisztaltikai állapotában történő változáshoz 4-5 hétre van szükség.

Eredmények:

Következtetés: egyénre szabott, ellenőrzött és állapothoz igazított étrendre van szükség.

Összefoglaló: a betegség, ill. az állapot dietoterápiájának gyakorlati tapasztalatai még csekélyek. A két beteg hosszútávú jó fizikai és pszichikai állapotban tartásához szoros kapcsolat szükséges a kezelő team és a beteg, és annak családja között. Figyelembe véve az antropometriai, a laboratóriumi és a pszichikai változásokat, az étrendet és a gyógyszeres kezelést időben korrigálni kell. További tudományosan megalapozott megfigyelésekre épülő felmérések szükségesek a RBS betegek per os táplálási protokolljának kidolgozására a betegek megfelelő ellátása érdekében.

Partnerek

Menü