A szociális otthonok sebészeti beavatkozáson átesett lakóinak tápláltsági állapota és kiegészítő tápszeres ellátása

Bevezetés: A táplálkozás minősége és a tápláltsági állapot alapvetően befolyásolja a betegségek megjelenését, a sebészeti szövődmények kialakulásának rizikóját, gyógyhajlamát és a betegek gyógyulási esélyeit. Az alultápláltságnak számos súlyos következménye lehet, ilyen a sebgyógyulási zavar, az elhúzódó sebgyógyulás, az anasztomózis-elégtelenség, a különböző szövődmények kialakulása.

A szerzők célul tűzték ki azon tartós bentlakásos intézményekben (idősotthonok, szociális otthonok stb.) élő személyek táplálkozási és egészségi állapotra vonatkozó tényezőinek feltérképezését, akik közvetlenül a felmérés előtt sebészeti beavatkozáson estek át. Az összegyűjtött információk a tartós bentlakásos intézményekben lakók táplálásának javításához útmutatást adnak, melynek jelentősége különösen a tervezett műtétek során értékelődik fel.


Betegek demográfiai adatai:
 Egy éves időszakra visszatekintő vizsgálataikba összesen 2563 tizennyolc évnél idősebb (?=35,1%, ?=64,9%), 69,2ą16,9 év átlagéletkorú, tartós bentlakásos intézményben élő, önként jelentkezőt vontak be. Közülük a felmérést megelőző időszakban 46 személynél (?=10, 21,7% és ?=36, 78,3%) történt sebészeti beavatkozás, ez a vizsgáltak 1,8%-át jelentette. 24 fő cholecystectomia-műtéten esett át, ez azt jelenti, hogy a műtétek több mint fele (52,2%) epekő miatt történt. Az operáltak átlagéletkora 76,6ą10,0 év volt, az intézményben átlagosan 6,9ą6,1 éve éltek, a műtétet megelőzően átlagosan 3,4ą2,0 alkalommal voltak (n=16) kórházban. A fennmaradó 30 személy azonban a műtét kapcsán került az azt megelőző egy év viszonylatában először kórházba.

Eredmények: A testtömegindex (BMI) alapján 3 fő tartozott az alultápláltságra veszélyeztetett (18,5?BMI?20) és 3 fő az alultáplált (BMI<18,5) kategóriába (6,5-6,5%), a műtétek kapcsán 5 főnek (valamennyien hetven év feletti nők) csökkent a testtömege a kiindulási értékhez képest, átlagosan 7,5ą1,2%-kal. A legtöbb súlyt vesztők testtömegük közel 9%-át fogyták. A Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) valid szűrőmódszer eredményei szerint a sebészeti beavatkozásra kerülő személyek közül 37-en (80,4%) az alultápláltság szempontjából a közepes rizikójú (veszélyeztetett), a további 9 lakó (19,6%) pedig a nagy rizikójú kategóriába esett. A műtétet követően mindössze 4 fő (8,7%) örvendett jó egészségi állapotnak (saját értelésük alapján), 5 fő tartós étvágytalanságról számolt be. Fennjáró 5 fő volt (10,9%), a műtétet követően tartósan 25 fő (54,3%) vált mozgáskorlátozottá, továbbá 2 fő (4,3%) fekvőbeteggé a szociális otthonban. Kiegészítő tápszeres táplálásban a műtétet követően senki nem részesült.

Megállapítások: Adataink alapján a szociális intézményben lakó, sürgős műtétre szoruló ellátottak döntő többsége tápláltsági állapota alapján közepes-nagy metabolikus-kockázati csoportban van, ami a szövődményes gyógyulás esélyét jelentősen emeli, de még szövődménymentes esetekben is elhúzódó kezelési idővel és költségekkel jár. Álláspontunk szerint – ezért is! – elengedhetetlen a szociális intézményekben élők tápláltsági állapotának folyamatos monitorizálása, szükség esetén táplálásterápia elrendelése.

A felmérés tárgyi feltételeit a Nestlé HealthCare Nutrition támogatta.

Partnerek

Menü