Betegtájékoztató és belegyező nyilatkozat otthoni parenterális táplálás végzéséről

Az otthoni parenterális táplálás célja a valamilyen okból bélelégtelen betegek nagyvénába, otthon történő táplálása. A táplálás port vagy teziós kanül behelyezését követően, speciális infúziós szerelékkel, speciális tűvel és kisméretű, automatikus, perisztaltikus volumetrikus infúziós pumpa segítségével, általában éjszaka végzett tápoldat beadásával történik.

A beadás feltétele, hogy a beavatkozást a tápláló (aki lehet a beteg vagy hozzátartozója) elsajátította és erről az un. táplálási ápoló („nurse”) valamint a kezelést irányító és a gondozó orvos előtt sikeres vizsgát tett. Sikeres vizsgának tekinthető, ha a sterilitás szabályainak betartásával a betanított be tudja adni a táplálási tervnek megfelelő tápoldatot és vitaminokat. Ismeri a volumetrikus infúziós pumpa kezelését. Ismeri a parenterális táplálás legfontosabb szövődményeit és annak elhárítását. Ismeri a nap 24 órájában hívható táplálási team elérhetőségeit. Ismeri a pumpa ügyelet elérhetőségét.

A beteg a kórháztól 20-28 naponta kapja meg a tápláláshoz szükséges tápoldatot, vitaminokat és a speciális tűket és szereléket. A táplálási napok számát a gondozó orvos minden kúraszerű ápolási eset lezárása után a beteggel aláíratja és így igazolja a táplálási esemény megtörténtét.

Ekkor történik a beteg kontroll vizsgálata, aminek tartalmaznia kell a tápláltsági állapot felmérését, a kanül megtekintését és ellenőrzését, szükség esetén a laborvizsgálatok elvégzését. A beteg vállalja a havi kontrollon való megjelenést.

A táplálás csak pumpával végezhető el, melyet a kórház a táplálás teljes ideje alatt a beteg rendelkezésére bocsát. A pumpa meghibásodás esetén a beteg köteles azt a legrövidebb idő alatt az őt gondozó kórházba visszajuttatni, amit a kórház köteles kicserélni. A pumpa elvesztése esetén a beteg a pumpa teljes árát köteles megtéríteni a kórház részére. A kezelés befejezésekor a pumpát a beteg vagy hozzátartozója köteles visszaszolgáltatni.

A beteg akut szövődmény esetén köteles azonnal értesíteni a táplálási teamet, szükség esetén háziorvosát vagy a mentő szolgálatot.


A betegtájékoztató és a beleegyező nyilatkozat letölthető formában megtalálható a kapcsolódó dokumentumok között.

Kapcsolódó dokumentumok: 1. Betegtájékoztató és belegyező nyilatkozat
2. Edukációs terv

Partnerek

Menü