Colonresekált betegek táplálása különböző lipid emulziókat tartalmazó tápoldatokkal

Bevezetés: Gastro-intestinalis tumor miatt műtött betegek postoperativ kezelésében a parenterális táplálás rutineljárásnak számít. Napjainkban a tápoldatok standard alkotója a zsíremulzió. Jelen vizsgálatunkban eltérő összetételű lipid emulziók rövid távú posztoperatív hatását hasonlítottuk össze a laboratóriumi értékek változásának, a betegek intenzív osztályos és klinikai tartózkodási idejének követésével.

Célkitűzés: Két eltérő összetételű parenteralis táplálás hatásosságának és különbözőségének mérése egy régebbi és egy újabb lipidemulziót tartalmazó keverék alkalmazása során.

Betegek és módszerek: 41 beteg a postoperativ 2., 3. és 4. napon a következő lipid emulziók valamelyikét kapta azonos mennyiségű és minőségű aminosav- és szénhidrát bevitele mellett: az I. csoport (n= 26) MCT- és szójababolaj- alapú, a II. csoport (n= 15) MCT-, szójabab-, oliva- és halolaj alapú emulzió volt a tápoldatkeverék része. A kontroll csoport (n= 5) lipidet nem kapott. A klinikai kémiai paramétereket műtét előtti (0. nap), illetve a műtétet követő 3., 4. és 5. napon vett natív vérből határozták meg Modular P- 800 (Roche) analizátoron. Értékeltük a zsíranyagcsere és a gyulladásos markerek változását az összkoleszterin (tC), HDL- koleszterin (HDL-C), LDL- koleszterin (LDL-C), apo-A, apo-B, C-reaktív protein (CRP) továbbá a fehérvérsejtszám (fvs) követésével.

Eredmények: Az 5. napra mindkét csoportban szignifikánsan csökkent a tC, HDL-C, apoA és LDL-C szint (p? 5). A CRP és a fehérvérsejt szám szignifikánsan nőtt a műtéttel összefüggően (p? 5). A HDL-C és apo-A csökkenése az I. csoportban nagyobb mértékű volt, mint a II. csoportban (HDL-C: 33.9% vs. 25.7%, apo-A: 29% vs. 21.5%). Az LDL-C és tC csökkenése az I. csoportban kisebb mértékű, mint a II. csoportban (LDL-C: 24% vs. 45.9%, tC: 11.7% vs. 23.9%). Az intenzív osztályos tartózkodás ideje: az I. csoportban 1.92ą 0.48, a II. csoportban 1.93ą 1.22 nap volt. A klinikai tartózkodás ideje: az I. csoportban 11.38ą 3.38, a II csoportban 10.47ą 2.85 nap volt.

Következtetés: Vizsgálataink szerint az átmeneti secunder hyperlipidaemia rövidtávon egyik csoportban sem okozott tartós májfunkció romlást. Az oliva- és halolajjal komplettált lipid emulziók alkalmazása során a vérben előnyösebben változik a vizsgált lipid-komponensek szintje. Tartós parenterális táplálásra vonatkoztatva az észlelt változásokat differenciáltan kedvező atherosclerosis-hatásra utalnak, ugyanis mindkét emulzió azonos irányba befolyásolta a vér-lipidek változását, de a II. lipid formulával tápláltakban az atherogen LDL-C jobban, a kedvező hatású HDL-C kevésbé csökkent. A betegek intenzív osztályon ill. kórházban töltött ideje szignifikáns mértékben nem változott. A fentieken túl a vizsgált betegpopulációban mindkét lipid formula alkalmas kalóriapótlásra anélkül, hogy a táplálás kórosan befolyásolná a májparamétereket.

Pálová S et al., Comparison of Soybean Oil- and Olive Oil-based Lipid Emulsions on Hepatobiliary Function and Serum Triacylglycerols Level During Realimentation, The Journal of International Medical Research, 2008; 36: 587 – 593

Partnerek

Menü