Enteral nutrition in intensive care patients: a practical approach

Számos, intenzív ellátásra szoruló betegnél súlyos problémát jelent a kalória-fehérjehiányból eredő malnutrició. A malnutrició kialakulásának oka az akut súlyos betegséget kísérő fokozott anyagcsere, amelyhez gyakran a betegséget megelőző krónikus veszteségek is társulnak. Ezért e betegek ellátásában a táplálásnak fontos szerepe van.

Az elmúlt években az enterális táplálás módozatnak az emésztőcsatornára kifejtett kedvező hatásának, valamint a parenterális táplálás módozatához képest alacsonyabb költségkihatásának és kisebb szövődmény-rátának köszönhetően jelentős népszerűségre tett szert. Ennek ellenére – az egymásnak gyakran ellentmondó adatok miatt – az intenzív betegeket kezelő klinikusok gyakran nehéz helyzetben kerülnek, amikor dönteniük kell az enterális táplálás alkalmazásának optimális időpontjáról, módozatáról, valamint a beteg egyéni szükségleteinek meghatározásáról és az alkalmazásra kerülő tápanyagok összetételéről.

E dolgozat célja, hogy az enterális táplálás különböző szempontjaihoz, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékokon nyugvó gyakorlati útmutatót adjon.

Megjegyzés: Bár az állásfoglalás 1998-ban jelent meg, semmit sem veszített az aktualitásból, sőt helyességéről az eltelt idő további bizonyítékokkal szolgált!

Kérésre, (amelyet a következő címre kell küldeni: vargap1@enternet.hu) a teljes dolgozatot (angol nyelven) e-mailben elküldjük. (VP.)

Forrás: This paper was originally published in Intensive Care Med 1998; 24: 848—859

Partnerek

Menü