Kálmán István életút

Kálmán István  (1950 – 2021)

A Budapesti Orvostudományi Egyetem elvégzése után a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem III. Belklinikáján szerzett belgyógyász szakképesítést, majd a Tétényi úti Kórház Aneszteziológiai és Intenzív terápiás osztályán aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosi képesítést. 1985 és 1990 között Nyugat-Németországban dolgozott egy súlyponti kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás részlegén. Hazatérve a Péterfy Sándor utcai Kórház Intenzív osztályán főorvosként dolgozott. 1995-től a Fresenius Kabi Hungary munkatársaként, majd orvosigazgatójaként működött 2014-ben történt nyugdíjazásáig.

Tudományos érdeklődésének előterében a klinikai táplálás, az intenzív betegellátás aktuáliskérdései álltak.  A szakma széles körben elismerte. Tudása alapos volt, folyamatosan továbbképezte magát a vonatkozó nemzetközi irodalmat követve, ezért naprakész ismeretekkel rendelkezett.

Széles körben elismert szaktekintélye volt a mesterséges táplálásnak, szenvedélyesen szerette ezt a tudományt, elismertetéséért fáradhatatlanul küzdött. Az ő szakmai segítségével és személyes eltökéltsége alapja volt, hogy hazánkban is finanszírozott ellátás legyen az otthoni parenterális táplálás. Előadásai, szakmai cikkei színvonalasak és egyben érdekesek voltak. Kitűnő didaktikai érzékkel rendelkezett, amit az orvosok, gyógyszerészek, dietetikusok oktatásában is kamatoztatott.

Mindig és minden körülmények között számíthattunk rá. Végtelen lojális és egyben magas intelligenciájú, szuverén egyéniség volt.

Példaképként tekintünk rá.

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Vezetősége úgy döntött, hogy Kálmán István díjat létesít, melyre minden második évben pályázattal lehet jelentkezni.

A pályázat ismertetését a mellékletben találják itt.

2022.március 16.

Dr. Sahin Péter MMTT Elnöke

Partnerek

Menü