Rövidbél szindrómás betegek kezelése

Bevezetés: A rövidbél szindrómás (SBS) betegek kezelése multidiszciplináris (sebész,gasztroenterológus, intenzív terápeuta, dietetikus, ápoló) feladat. Az alapbetegség megfelelő kezelésén túl a beteg komplex enterális és parenterális diétáját, táplálását kell felépíteni. Figyelembe kell venni a beteg életkorát, alapbetegségét, a reziduális bél hosszát és típusát, esetlegesen sztomába végződését, a beteg kezdeti tápláltsági állapotát, a bél várható adabtációs idejét. A legtöbb bélelégtelen beteg esetében otthoni parenterális táplálásra (HPN) is fel kell készülni a beteg életben maradása valamint a jó életminőségének elérése céljából.


Célunk:
rövidbél szindrómás betegeink kezelésének bemutatása.


Betegek: 
16 rövidbél szindrómás beteget kezelünk kórházunkban és más intézményekkel együttműködve. 10 nő és 6 férfi. Átlagéletkor: 60,4 év. Az alapbetegség: 6 esetben vascularis, 3 adheziók, egy benignus, egy malignus tumor, 1 trauma után kialakult, egy Crohn beteg, három esetben súlyos diffuz felszívódási zavar. Ebből két beteg súlyos, 1. típusú rövidbél szindrómás beteg közé tartozik.


Kezelés: 
Enterális táplálás: p.os. átlag 2000- 2500 kcal/nap tudtak fogyasztani. Ebből tápszer:400 kcal volt. Alap tápszer: Nutrison Powder, Elemental, Cubitan, Fortimel volt Mindegyik 1-es tipusu RBS betegnek szüksége volt hosszantartó, intermittáló parenterális táplálás kiegészítésre. Átlagosan heti két-három alkalommal 1600 kcal all-in-one készítményt kaptak, amit napi 1000-2000ml krisztalloid infúzióval egészítettük. 2-es tipusú RBS betegek átlagosan három hónap/ év PN kaptak. Kezelésüket a kórházi Táplálási Team hangolta össze.

Kórházi ambulancián vagy otthon kapták a betegek a hosszantartó parenterális táplálást.

Kezelésük során felhívjuk a figyelmet egyes aminosavak aktív használatára. (glutamin, taurin, arginin, citrulin, methionin)


Eredmények: 
Fél – egy éves intermittáló PN követően: teljesen rehabilitált: 40%, részlegesen rehabilitált: 40%, nem rehebilitált:10%


Következtetés: 
Az enterosztomás betegek kezelése csak komplex ellátással lehet eredményes, kórházi táplálási team segítségével. Krónikus enterális és parenterális táplálás integráns része az ellátásnak. A parenterális táplálás otthon is elvégezhető megfelelő körülmények között, vagy hetente több alkalommal kórházban ambuláns körülmények között. A kórházi ellátás az otthoni táplálásnál 30%-kal drágább és rosszabb életminőséget eredményez.


Összefoglalás: 
Az otthoni/ambulanter vagy a kórházi parenterális táplálásra szoruló betegek ellátása jelenleg Magyarországon nincs jogilag rendezve és finanszírozva. Ennek következtében nem épült fel a RBS betegek táplálását elősegítő infrastruktúra. A nehézségeket fokozza, hogyez a tevékenység jelenleg is illegális, ellentétben Európa többi országával szemben. A parenterális termékek egyelőre teljes áron, receptre felírhatók.
Az előadással fel akarjuk hívni a figyelmet a felnőtt bélelégtelen betegek otthoni vagy kórházhoz kötött, ambulanter elvégzett parenterális táplálásának kezdeti eredményeire és a továbbra sem megoldott jogi és finanszírozási anomáliákra.

Partnerek

Menü