A betegségek következtében kialakuló alultápláltság előfordulása már a kórházi felvételkor eléri a 30%-ot.
Absztrakt
A táplálkozási kockázatot gyakran nem ismerik fel, és a beteg tápláltsági állapota tovább romlik a kórházi tartózkodás alatt. A betegséghez kapcsolódó alultápláltság gyors további romlása akár csak 2-3 kg-os (kb. 5%-os) testtömegveszteség megnőveli a komplikációk fellépésének kockázatát, csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást, rontja a fizikális es mentális funkciókat, késlelteti a gyógyulást stb. Az alultápláltság rontja a beteg gyógyulási esélyét. A legtöbb kórházban nincs táplálkozási kockázatfelmé¬rés, nincs kidolgozott táplálási terv és kórházainkban kevesebb mint 10 táplálási csoport működik. Nem tudatosult megfelelően a kóros tápláltsági állapot valódi jelentősége. Az alultápláltság megelőzésének és megszüntetésének legegyszerűbb és legbiztonsá¬gosabb módja a beteg adekvát orális, ha ez nem elegendő, mesterséges (enterális és/vagy parenterális) táplálása. A beteg megfelelő táplálásával lehet legol¬csóbban a komplikációk kialakulását megelőzni. A tarthatatlan helyzet javulása akkor várható, ha emel¬kedik a táplálkozási ismeretek szintje és tudatosul a gyógyító team tagjaiban a tápláltsági állapot je¬lentősége, javul a kórházi koszt minősége és javulnak a betegélelmezés feltételei.
Forrás: Orvosi Hetilap 2002. 143 évfolyam, 46. sz. 2571-2577 begin_of_the_skype_highlighting 2571-2577 end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting 2571-2577 end_of_the_skype_highlighting