A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság felhívása a kórházi és szakrendelői betegek alultápláltságának csökkentése érdekében

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Vezetősége úgy határozott, hogy felkéri és támogatja a kórházak, szakrendelők Onkológiai, Gasztroenterológiai és Sebészeti szakrendelőinek Orvosszakmai Vezetőit abban, hogy a vezetésük alatt álló szakrendelőkben un. tápláltsági állapot szűrő pontokat alakítsanak ki.

A szűrőpontok feladata a szakrendelésen megjelent valamennyi beteg tápláltsági állapotának rizikószűrése és dokumentálása. Célunk a betegek (elsősorban tumor, IBD, rövidbél szindróma miatt gondozottak, ill. műtét előtt megjelentek) egységes, egész országra kiterjedő szűrésének bevezetése egy ismert és elfogadott score alapján.
A szűrés eredményeként lehetővé válik a kiszűrt betegek tápláltsági állapotának javítása, az alultápláltsággal összefüggő szövődmények, műtéti szövődmények, ápolási idő, mortalitás és kiadásnövekedés csökkentése.
A szűrőpontokon szükséges felszerelés: testtömeg és testhossz mérőeszköz, BMI kalkulátor, ambuláns laphoz csatolandó score.

2011-04-13

Dr. Tomsits Erika Dr Sahin Péter
MMTT Elnök MMTT Főtitkár

Partnerek

Menü