A táplálás kérdései kritikus állapotú és gyógyuló betegek körében

Ez a cikk egy négyrészes sorozat (Endocrine and metabolic considerations in critically ill patients) második közleménye, amely endokrin és metabolikus folyamatokat elemez kritikus állapotú betegek körében. Online 2015. június 11-én jelent meg a Lancetben (Lancet Diabetes Endocrinol 2015; 3: 734–45. http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00222-3).

A megfelelő tápláltsági állapot elengedhetetlen a sejtek és szervek megfelelő működéséhez, valamint a sebgyógyuláshoz. A mesterséges táplálás az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül, ezzel párhuzamosan azonban annak korlátai és a potenciális mellékhatásai is megmutatkoztak.

Öt szigorú randomizált kontrollált tanulmány (randomised controlled trial – RCT) vizsgálta az enteralis vagy parenteralis táplálás kérdéskörét, és az evidenciaalapú klinikai irányelvek csak az intenzív osztályos kezelés első hetére korlátozódnak. A már korábban elvégzett RCT-k csak kis hangsúlyt fektettek annak vizsgálatára, hogy a korai szakban megkezdett vagy nem megkezdett mesterséges táplálás lenne előnyösebb a kritikus állapotú betegek számára.

A közelmúltban elvégzett magas színvonalú RCT-k eredményei nem támogatták azt az elképzelést, miszerint az intenzív terápia korai szakában megkezdett különböző táplálási formák javítanák a morbiditási és a mortalitási arányokat, így ezek kimenetelt javító hatása nem tisztázott.

Feltétlenül szükség lenne olyan tanulmányokra, amelyek egyrészt az intenzív osztályos kezelés első hete után, másrészt az intenzív osztályos elbocsátást követően más kórházi osztályokon, illetve a kórházi kezelés befejezését követően is folytatott mesterséges táplálást vizsgálják. Ugyan az akut morbiditás és mortalitás fontos biztonsági paraméterei maradnak ezeknek a tanulmányoknak, az elsődleges végpont a fizikális státusz felmérése, és az intenzív osztályos kezelést követő hónapok, esetleg évek életminőségének értékelése lehetne. Ez a cikk magas színvonalú RCT-k eredményein alapul, és újabb táplálási perspektívákra világít rá kritikus állapotban és a gyógyulás szakaszában.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

A táplálás kérdései kritikus állapotú és gyógyuló betegek körében

Partnerek

Menü