Az MMTT vezetőségi ülése – 2019. március 13.

EMLÉKEZTETŐ

résztvevők: Dakó Sarolta, Aradán Marianna, Tomsits Erika, Újhelyi Enikő, Lukovich Péter, Sahin Péter

 1. Napirendi pont: A dietetikai tevékenység finanszírozása, kódkarbantartás
  Henter Izabella, a szakmai kollégium Dietetika, Humán Táplálkozás Tagozat vezetője beszámol arról, hol tart a MESZK ebben a kérdésben.
  A 2017-ben alakult munkacsoport 2 kód (91311 ÉS 15) esetében elérte, hogy a dietetika legyen a főkompetens, további 12 kód esetében pedig módosítási javaslatokat dolgozott ki.
  Dr. Újhelyi Enikő javaslata szerint a HBCs bizonyos hányadát, pl. 10%-át lehetne kérni a dietetikusi tevékenységért, hiszen a komplex betegellátásban ez is benne van. Dr. Lukovich Péter jelzi, hogy bizonyos területeken más-más százalék lenne reális, hiszen az egyes szakágak (pl. sebészet) így is veszteségesek.
  Összefoglalva a kérdést: a szakmai kollégium által tett módosítási javaslatok még nem kerültek elfogadásra, a tevékenységek ára még kidolgozás alatt áll. Kódkarbantartási kérelem benyújtása ezt követően lehetséges. Dr. Sahin Péter és Henter Izabella közös időpontot kérnek a Minisztériumba a dietetikai tevékenység finanszírozása és az OPT kódkarbantartás megvitatása céljából.
 2. Napirendi pont: Táplálási nővér képzés
  Aradán Marianna több lehetőséget is felvázol, amelyekből kiderül, hogy a licenc vizsga az egyetlen lehetőség az ápolói kompetenciák ez irányú bővítésére. Újabb szakápoló képzésére nincs szükség, jelenleg is túl sok képzés van, melyeket ésszerűsíteni kellene. Felhívja azonban a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi ápoló (OKJ 54,55; Bsc) képzés kompetenciája alkalmas a kívánt igény szerinti munkafolyamatok elvégzésére. (A 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet ír az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről, itt lehet utánanézni.) Dr. Tomsits Erika és Aradán Marianna megbeszélte, hogy Marianna ezzel kapcsolatban a lényegi részekről tájékoztatást fog küldeni a vezetőségi tagoknak.
  A licenc képzés megszervezésével a MESZK foglalkozik, az MMTT az oktatásban más útvonalakon tudna segíteni.

  1. Táplálásterápiával kapcsolatos előadások megtartása
   Egy-egy felkérés során megbeszélnénk, hogy a vezetőség mely tagja vállalná el. A MESZK következő továbbképzésére Aradán Marianna és Henter Izabella próbál kapcsolatot építeni.
  2. Szabadon választható továbbképzések szervezése
   MMTT idei kongresszusán csütörtök délelőttre egy gyakorlatias továbbképzést hirdetünk meg ápolóknak PEG, nasojejunalis szondahasználat, enterális szondatáplálás témakörben. Henter Izabella javaslatára a multidiszciplináris gyógyítás, a teammunka erősítése érdekében a dietetika is képviseltesse magát. Előadás helyett interaktív esetbemutatások, workshop-ok legyenek. Lukovich dr. várja az ezzel kapcsolatos konkrét ötleteteket, javaslatokat. A továbbképzéshez céget/cégeket kell szerezni, akik egyrészt rendelkezésre bocsátják az eszközöket/tápszereket, másrészt a képzésen résztvevő nővérek csütörtöki regisztrációs díját és étkezését szponzorálják. Az előadókra a következő javaslatok érkezetek:

   • Aradán Marianna, Bíró Ica, Csermák Ibolya, Törteli Andrea és helyettese, Molnár Andrea és Czuppon Krisztina
  3. Javaslat érkezett arra, hogy az egyes szakmák képviselőit külön-külön díjazzuk az MMTT Kongresszusokon, így tehát külön „legjobb bejelentett előadás” díj lenne az orvosok, dietetikusok, ápolók és gyógyszerészek számára. Továbbá megállapítottuk, hogy a klinikákon, kórházakban a főorvosok dolga lenne az ápolóik szponzorációjának segítése a cégeken keresztül.
 3. Napirendi pont: A 2018. évi kongresszusi elszámolásAz elszámolásból kiderül, hogy a Baxter, Numil Kft., Fresenius és MediFood Hungary Kft. és ProGastro voltak a fő szponzoraink.
  Dr. Tomsits Erika tájékoztatja a vezetőséget, hogy a Fresenius a megígért, kongresszustól független támogatását (500.000 Ft) mindeddig nem utalta.
  A vezetőség elfogadja a költségvetést.
 4. Napirendi pont: Varga Péter emlékelőadásA vezetőség által javasolt Dr. Tomsits Erika köszöni a felkérést, de egyéb szakmai elfoglaltsága miatt csak abban az esetben tudja vállalni, ha az előadás átkerül a pénteki napra. Lukovich és Sahin doktor ígéretet tesznek, hogy ezt megoldják, átszervezik a programot.
 5. Napirendi pont: Könyvelő váltásAz elnökség tájékoztatja a jelenlévőket, hogy egy évig biztosan nem lesz könyvelő váltás, továbbra is a PROFI-T Kft. intézi a könyvelést.
 6. Napirendi pont: Adria Club Alapkurzus, ESPEN kongresszusAdria Club: Az MMTT 1 főt küld, akinek a költségeit – Dr. Tamási Péter költségeivel együtt – átvállalja.
  ESPEN: Az elnökség javaslatot tett már korábban, hogy évente egy vezetőségi tag ESPEN részvételét biztosítsa a Társaság. A vezetőségi tagok többsége írásban már jelezte egyetértését, a jelenlévők ezt megerősítették. Az idei évben Dakó Saroltát javasolta az elnökség, a vezetőség elfogadta.
 7. Napirendi pont: Nutricia kérelmeA Nutricia arra kérte a szervezetet, hogy szakmai indokokkal és klinikai tapasztalattal alátámasztva állásfoglalást készítsen az iható tápszerek ízváltozatainak szükség alapú megközelítéséről. A szakmai állásfoglalást a NEAK felé szeretnék továbbítani, az új, vegyes ízeket tartalmazó csomagolásunk befogadási kérelme mellé. Ezt a javaslatot a vezetőség egyhangúan elfogadta.

Partnerek

Menü