Beszámoló a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság 2022. évi kongresszusáról

 

Az elmúlt 4 évben – mint a társaság tudományos titkára – a társaság évenkénti kongresszusának megszervezése, lebonyolítása illetve a találkozók után az összefoglaló megírása volt a feladatom. Most, hogy a 4 éves megbízatásom véget ért, engedjék meg, hogy a szokásos beszámolón túl leírjam gondolataimat arról, milyen egy jó kongresszus.

Az elmúlt 4 év bizony nagy kihívás volt társaságunk számára. Négy éve még lehetőségünk volt megszervezni egy párhuzamos szekciókkal futó kongresszust, rekordszámú résztvevővel, ahol mindenki megtalálhatta a maga számára érdekes előadásokat. Aztán a járvány árnyékában, az utolsó pillanatban még sikerült lebonyolítani egy jelenléti kongresszust. Most – a ragály elmúltával – ismét sikeres, nagyszámú hallgatóságot (260 fő) vonzó kongresszuson vagyunk túl, ahol kiemelt téma volt az otthoni parenteralis táplálás. Az egy-egy témában jártas szakemberek összefoglaló előadásai mellett a rövidbél szindróma, az onkológia betegút, a microbiom voltak a fő témák. Különösen jó volt látni, hogy még az utolsó – gyógyszerészeti – szekció előadásain is mennyien vettek részt.

Véleményem szerint rendkívüli fontossággal bír egy kongresszus életében a szabad előadások blokkja, ahol számos érdekes témával találkozhat a hallgató, ahol rövid időben, tömörön kell összefoglalni az eredményeket. Nagy kihívás, ugyanakkor igazán jó terep a kezdő előadóknak, hogy gyakorolják az előadást, érdekes témákat mutathassanak be, és megismerhessék őket a kollégák. Két tendencia volt ugyanakkor megfigyelhető az elmúlt 4 évben: egyre kevesebb szabad előadás érkezett, és az abstractok minősége is igen jelentősen romlott – és itt nem csak a tudományos minőségről kell beszéljek, de bizony fogalmazási hibákról és a nyelvtani helyességről is. És sajnos ez nem csak a fiatalok hibája, hanem a miénk, öregeké is! Én bizony emlékszem, hogy fiatal korunkban nem fordulhatott elő, hogy  akárcsak egy abstract, nemhogy egy előadás úgy kerüljön elküldésre, hogy  a munkahelyen előtte ne került volna megbeszélésre. Látva az abstractokat színvonalát, úgy látom ez ma már sajnos nem követelmény!

Idén is sok fiatal előadó volt, akik élvezetes, értelmes előadással leptek meg bennünket – főleg dietetikusok, illetve gyógyszerészek között – ami mindenképpen kellemes meglepetés volt.

Ugyanakkor hiányérzetem van, hogy kevés előadás volt probléma orientált – ami nem csak egy probléma bemutatásáról szólt, de azok okát is megpróbálta volna feltárni, s bizony javaslatokat is itt volna rá. Valahogy mindig megakadunk annál, hogy baj van, de nem keresünk rá megoldást, és bizony el kellene oda is jussunk, hogy megoldást tegyünk le ezek esetében az asztalra. És ez már a társaság felelőssége!

Ez pedig nem megy vita nélkül! És ehhez a lehetőség adott, hiszen talán egyetlen olyan tudományos társaság sincsen, ahol ennyi szakma résztvevője lenne érdekelt.

Az üléselnök feladata egy kongresszuson, hogy a moderálja a szekciót: a betartassa az előadások idejét, a hozzászólásokat irányítsa, és kérdéseket tegyen fel az előadóknak. Tanítványaim a megmondhatói, hogy számtalanszor elmondtam: jó előadás az, amelyik vitát generál. Mert a jó előadás után kérdések, ötletek merülnek fel a hallgatóságban!

Önöknek, akik egy kongresszus résztvevői, bizony kötelességei is vannak, főleg ha ilyen sok szakma képviseli magát a hallgatóság köreiben : a saját szakterületük újdonságait bemutatni, a vitában részt venni, érveket felhozni, véleményt mondani! Azért, hogy azok is, akik nem szakértői a kérdésnek pontos képet alkothassanak és kialakíthassák saját véleményüket.

Milyen egy jó kongresszus? A kongresszus után a szálloda ebédlőjében a társaság elnőke Sahin Péter dr. megkérdezte tőlem, mire emlékszem az előadásából? Talán az a jó kongresszus, ahol a hallgatóság nem csak jól érzi magát, de sok fontos dologra is emlékszik belőle!

A kongresszus szó jelentése: összejövetel  (< latin:  < con- (össze) + grego (terel, nyájba gyűjt) + grex (nyáj))

A konferencia szó jelentése: tárgyalás (< latin: < confero (megtárgyal, egybegyűjt) < con- (egybe) + ferro (felsorol < hord))

Ha kívánhatok valamit a társaságnak az elkövetkező 4 évre, az nem más, mint hogy sikeresebb konferenciákat tartsanak az elkövetkezendő négyévben, mint amilyen kongresszusokat tartottunk mi az elmúlt 4 évben!

Budapest, 2022. október 27.

Lukovich Péter dr.

az MMTT leköszönő tudományos titkára

 

 

 

 

 

 

Partnerek

Menü