ESPEN Klinikai Táplálási Tanfolyam – beszámoló

Az ESPEN 20., jubileumi Klinikai Táplálási Tanfolyama 2013. Novemberben Gödöllőn került megrendezésre. Az un. Alap Tanfolyam gondolatát 20 évvel korábban, 1993-ban, a Budapesten rendezett ESPEN Kongresszuson, a magyar szervezők javaslatára fogadták el, az első tanfolyam házigazdája is hazánk volt ebben az évben.

Eredeti célja az un Keleti Blokk fiataljainak képzése volt, a kurzusnak ezek az országok adtak otthont az évek során.

Néhány évvel ezelőtt az addig évente Maastrichtban rendezett “Haladó Tanfolyamok” megszűntek, ezt követően a képzés már csak az eredetileg Alap Tanfolyam keretében zajlott, az elnevezés is megváltozott: ESPEN Course of Clinical Nutrition and Metabolism.

Ennek megfelelően a tartalom is kibővült, a klinikai táplálás csaknem minden jelentős területét felöleli.

A 2013-as gödöllői Tanfolyam kurrikuluma is ilyen volt, létszáma az eddigi legnagyobb lett, 67 hallgatója a világ 25 országából êrkezett, az ESPEN globális kiterjedési céljait teljesítve Indiától Norvégiáig. A résztvevők közül 45-en voltak orvosok, a többiek dietetikusok, köztük 10-en voltak a hazai rêszt vevők.

Az előadók a szakma jeles külföldi képviselői, köztük Pierre Singer Professzor, az ESPEN Elnöke mellett kiváló, hazai szakemberek voltak.

A tanfolyam keretében nem csak elméleti előadások hangzottak el, hanem a klinikai táplálás megvalósítását elősegítő csoportos, gyakorlat jellegű oktatás is folyt, emellett a tudás elmélyítését az ugyancsak csoportokban szervezett esetmegbeszélések is szolgálták.

A tanfolyamot követően számos pozitív visszajelzés érkezett, mind az előadók, mind a hallgatók részéről. Összefoglalóan:sikeresvolt az ESPEN Klinikai Táplálási Tanfolyama.

Előadók voltak:

Pierre Singer ESPEN, Israel
Ilona Bobek, Hungary
Michael Chourdakis, Greece
Zsolt Csapo, Hungary
Erno Dardai, Hungary
Alastair Forbes, UK
Jozsef Hamvas, Hungary
Michael Hiesmayr, Austria
Stanislaw Klek, Poland
Regina Komsa, Bulgaria
Zeljko Krznaric, Croatia
Krisztina Madach, Hungary
Remy Meier, Switzerland
Marina Panisic, Serbia
Akos Pap, Hungary
Lubos Sobotka, Czech Republic
Peter Tamasi, Hungary
Istvan Telessy, Hungary
Erika Tomsits, Hungary
Darija Vranesic, Croatia

Partnerek

Menü