Javaslat a 2011. évi soros EU Elnökség

Címzett:
Dr. Szócska Miklós (Egészségügyért Felelős Államtitkár),
Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Tisztelt Államtitkár Úr!

Az Európai Unióban 20 millió ember szenved táplálkozási elégtelenséghez kötődő alultápláltságban. Az egészségügyi ellátás során a malnutrícióhoz kapcsolódó egészségügyi költségek 120 milliárd Euro-ra tehetőek évente. A hazai felmérések a kórházba kerülő betegek esetében mintegy 40%-ban igazolnak kóros tápláltsági állapotot.

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Kongresszusa 2010. november 20-án csatlakozott a The European Nutrition for Health Alliance-nak 2010. november 9-én, az Európai Parlamentben ismertetett állásfoglalásához.

A Társaság a magyar betegek gyógyítása iránt elkötelezetten, különös tekintettel a tápláltsági állapot és a táplálásterápia kérdéseit tudományos igényességgel ismertető közleményekre, felkéri a Magyar Köztársaság – az Európai Unió következő elnöki pozícióját betöltő ország – Kormányát, hogy a következő szakmai javaslatunkat fontolja meg, és a szükségesnek talált intézkedéseket tegye meg hazánkban és az Európai Unió országaira vonatkozóan is:

  1. Minden kórházba felvett betegnél elengedhetetlen a tápláltsági állapot szűrése, alultápláltság veszélye esetén annak részletes felmérése.
  2. A felmérést szakmailag képzett orvos, vagy az – ugyancsak elsődleges szakmai cél megvalósulásaként létrejövő – táplálási munkacsoport tagja végezze.
  3. A felmérés során az alultápláltnak bizonyult, vagy a tervezett kezelés kapcsán alultáplálás veszélyének kitett betegeket regisztrálni kell, és célzott kezelésüket haladéktalanul meg kell kezdeni.
  4. A táplálási munkacsoportot az intézet érintett szakterületeinek orvosaiból, dietetikusaiból, gyógyszerészeiből és szakdolgozóiból kell létrehozni.

A betegek gyógyulását bizonyítottan javító, és egyúttal az ellátás költségeit összességében csökkentő modell példaértékű lehet az Unió országai számára.

A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság 2010. évi kongresszusán döntött arról, hogy ezt a javaslatot megteszi és felajánlja együttműködését e program megvalósításában.

Budapest, 2010. December 2.

Tisztelettel

Dr. Sahin Péter

Dr. Tomsits Erika

Hivatkozások

Partnerek

Menü