Magyar Belorvosi Archívum

A táplálásterápia számos betegség gyógyításában jelentős szerepet játszik. Egy vagy több tápanyag hiánya, feleslege kóros tápláltsági állapothoz, malnutritióhoz vezet, amikor is csökken a szervezet ellenálló képessége, lassul a gyógyulási folyamat, növekszik a szövődmények kialakulásának kockázata, valamint más testi és pszichés következményekkel is számolni kell. A megfelelő tápláltsági állapot megőrzése, a korai táplálásterápia jelentősen csökkenti a kezelési költségeket.

A Magyar Belorvosi Archívumban megjelenő táplálásterápiával foglalkozó szám az alapfogalmakat ismertető közleményeket követően a különböző gasztroenterológiai betegségekben (onkológiai betegségek, iBd, pancreatitis, májbetegségek, baritáriai műtéteket követő eltérések, rövidbél-szindróma, táplálékallergia, motilitászavarok és eosinophil kórképek) részletesen tárgyalja a dietétikai sajátságokat. Több közleményben a szerzők gyakorlati tanácsokat is adnak a betegségek táplálásterápiájához. Fontos megemlíteni, hogy a műtéti szövődmények csökkentésében milyen nagy hangsúlyt kap a megfelelő perioperatív táplálás. A mikrobiomról szóló közlemény is szorosan kapcsolódik a táplálásterápiához. Fontos megemlíteni: a táplálásterápia multidiszciplináris feladat, ami elősegítheti a kórházakban, szakrendelőkben és a háziorvosi praxisközösségekben a kollégák közötti együttműködést és a betegellátás színvonalának emelését.

Szeretnénk, ha a táplálásterápia az őt megillető helyre kerülne a gyógyításban, és szándékaink szerint ehhez segítjük most a kollégákat.

Teljes kiadvány itt

Partnerek

Menü