Otthoni parenterális táplálás

Címzett:
Dr. Cserháti Péter (Helyettes Államtitkár),
Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Szeretnénk ismét támogató segítségét kérni az otthoni parenterális táplálás gyakorlati megvalósításához. Hivatkozunk Dr. Szócska Miklós Államtitkár Úrnak írt levelünkre, melynek iktatószáma: 18278.-2/2010 -SZAKHAT Az ügy szakmai kérdéskörének előzményeivel kapcsolatosan engedje meg , hogy az alábbiakról röviden tájékoztassuk.

A bélelégtelenségben szenvedő betegek tartós otthoni parenterális táplálásban (OPT) részesülnek az Európai Közösség legtöbb országában, az adott országok gazdasági körülményeitől függetlenül. Hazánkban a jelenlegi jogi szabályozás, szervezeti és finanszírozási rendszer a bélelégtelenségben szenvedő betegeknek az ellátását kizárólag fekvőbeteg körülmények között teszi lehetővé, noha – nemzetközi tapasztalatok szerint – megfelelő ellátás mellett harmad részük munkaképes, harmad részük önellátó lehetne. A fekvőbeteg-intézmény rendszert 30%-uk terhelné. Az OPT megvalósítása érdekében a munkát 20 évvel ezelőtt a táplálás iránt elkötelezett szakmai körök kezdték el dr. Varga Péter vezetésével.

2008 szeptemberében a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) Otthontáplálási Munkacsoportjának kezdeményezésére az Egészségügyi Minisztérium, az OEP, valamint több szakmai kollégium (Gasztroenterológiai, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati, Sebészeti, Hematológiai, Onkológiai, Háziorvosi, Ápolói és Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) széleskörű szakmai konszenzust dolgozott ki az OPT megteremtéséhez. Miért is szükséges kezelés az OPT?

  1. A rövidbél szindrómás betegek megfelelő rehabilitációját eredményezi.
  2. Az életminőség szignifikáns javulásához vezet.
  3. 30 %-kal olcsóbb, mint a kórházi parenterális táplálás.
  4. Jelenleg ezeket a betegeket kórházban kezelik.

Tekintettel a kérdés kiemelt szakmai fontosságára, valamint arra, hogy a remélt, régóta várt előrelépés megvalósulása nem jár költség-növelő hatással, sőt kifejezetten költségtakarékos hatású, ezúton szeretnénk a szakmapolitika figyelmét ismételten felhívni a problémakörre.

Kérjük ezért Helyettes Államtitkár Úr támogatását az OTP hazai bevezetésének jogi szabályozásának valamint a bélelégtelen betegek BNO, HBCS kódjának megteremtéséhez.

Továbbá kérjük, hogy személyes megbeszélésre biztosítson lehetőséget.

Budapest, 2010. December 6.

Tisztelettel és köszönettel:

Dr. Tomsits Erika

Dr. Sahin Péter

Elérhetőségek

Dr. Tomsits Erika

SE II. Gyermekgyógyászati Klinika,

1094 Tűzoltó u. 7-9.
Email: tomsits.erika@gmail.com

Dr. Sahin Péter

Szt. Imre Kórház, Gastroenterológiai Profil,

1115. Budapest, Tétényi u. 12-16.
e-mail: sahinp@vnet.hu  

Partnerek

Menü