Port kanül zárása taurolidinnel otthoni parenterális táplálással kezelt felnőtt betegek esetén

Taurolidine Lock in Home Parenteral Nutrition in Adults:

Results From an Open-Label, Randomized, Controlled Clinical Trial JPEN, 2014, 15 online verzio

Számtalan technikát vizsgáltak az otthoni parenterális táplálás (OPT) kapcsán kialakult kanülinfekció incidenciájának csökkentésére. Ezen eljárások egyike a port kanül zárása taurolidinnel, melyet elsősorban magas kanülinfekciós rátával rendelkező betegek esetén vizsgáltak.

Jurewitsch és társai, Cullins, McKee, a taurolidine kanülinfekciós rátát csökkentő hatását figyelte meg. Ezen tanulmányok alapján a kanülinfekciós ráta a taurolidine alkalmazása mellett 8,5-ről 1,5-re, 5,71-ről 0,43 esemény/évre csökkent. Krishnamurthy és társai 1,35%-os taurolidine mellett, Bisseling és társai 2%-os taurolidine mellett figyelték meg a kanülinfekciós ráta csökkenését 0,19 esemény/évre és 0 esemény/évre. Rafferty és társai a taurolidine kölcséghatékonyságát figyelte meg, mely szerint évente 138.760 angol fonttal csökkent az OPT-vel táplált betegek ellátási költsége. Azonban a taurolidine hatékonyságát nem vizsgálták még alacsony kanülinfekciós rátával rendelkező OPT-vel kezelt betegek estén. A publikált tanulmányok kanülinfekciós rátája 2,6-8,5 eset/év volt.

Jelen vizsgálat célkitűzése, hogy a taurolidine hatékonyságát vizsgálja alacsony kanülinfekciós rátával rendelkező OPT betegek esetén.

A taurolidine hatásmechanizmusa, hogy a baktériumok (gram pozitív és negatív, aeorob és anaerob), gombák sejtfalához kapcsolódva gátolja azok adhézióját.

Módszer: A Skawinai OPT Centrumban, ahol a kanülinfekciós ráta 7 éves intervallumra számolva 0,3-0,4 eset/páciens/év volt, 30 beteget (17 férfi, 13 nő, átlag életkor: 52,3 év) válogattak be randomizáltan 3 csoportba. A beválogatás feltételei az alábbiak voltak: 18 és 70 év közötti életkor, Broviac katéter használata, OPT benignus elváltozás miatt. Mindhárom csoportban parenterális táplálás után átmosás történt 20 ml fiziológiás sóoldattal. Az A csoportban 2%-os taurolidinnal, B csoprtban 1,35%-os taurolidinnal és citráttal történt feltöltés, a portot 12h-ig lezártak. A C csoportban a prenterélis táplálás után csak 20 ml fiziológiás sóoldattal történt feltöltés. Összes páciens esetén 6,6 Fr-es, egy lumenű, Broviac katétert használtak. Az összes katéter sterilitás szabályait betartva, röntgen kontroll mellett került behelyezésre, a betegeket 7 nap hospitalizáció alatt tanították OPT-re. Az így beválogatott pácienseket 12 hónapig kontrollálták, három havonta labor kontroll (vörösvértest-, fehérvésrejt-, thrombocytaszám, hemoglobin, hematokrit, sav-bázis háztartás, seNa, seK, seMg, seP, seGlu, seAlbumin, seAmiláz, urAmiláz, seLipáz, urLipáz, urea, kreatinin, koleszterin, triglicerid, bilirubin, GOT, GPT, GGT, INR, CRP), általános belgyógyászati vizsgálat történt. Kanülinfekció gyanúja esetén (láz, hidegrázás, tachycardia, hypotensio, oedema, bőrpír, gyengeség, izomgörcsök, mentális status változás) haemokultura került levételre. A vizsgálat során összesen 10968 katéter-napot értek el az alábbi megoszlás szerint: A csoport 3658, B csoprot 3650, C csoport 3660. Semmilyen komplikáció nem alakult ki a C csoportban, az A csoportban egy kanülinfekciót, a B csoportban egy elzáródást regisztráltak. Az A csoportban észlelt kanülinfekció esetén a haemokulturából E. coli tenyészett ki, CRP 74 mg/l volt, vancomycin terápiában részesült. A katétert antibiotikummal 72 órára lezárták, mely mellet parenterális (perifériás vénába adott) antibiotikus terápiában részesült 7 napig, CRP 11,5 mg/l-re csökkent, parenterális táplálást folytatták. Az ellátás költségei szignifikánsan magasabbak voltak az A és B csoportban, mint a C csoportban.

Konklúzió: Ezen study alapján az alacsony kanülinfekciós rátával rendelkező OPT-vel kezelt betegek esetén sem klinikai, sem financiális előnye nincs a taurolidinnek. Az eredmények majdnem minden korábbi tanulmány eredményeivel ellentmondanak. A szerző véleménye szerint ennek hátterében az állhat, hogy a centrumukban a betegek OPT oktatása során nagy hangsúlyt fektetnek a Broviac katéter kezelésére.

A cikket ismertette: Dr. Udvarhelyi Gábor, Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház, Budapest

Partnerek

Menü