Résztvevői beszámoló az ACCN 15. Klinikai táplálási kurzusáról

Márciusban Belgrádban rendezte meg az ESPEN égisze alatt működő Adriatic Club of Clinical Nutrition 15. Klinikai táplálási kurzusát. Az MMTT támogatásával három magyar kolléga is (Dr. Jakus Ivett, aneszteziológus, Dr Gellér Bálint, belgyógyász-gasztroenterológus, Dr. Juhász Klaudia, gyógyszerész) részt vett a kurzuson. Lelkes beszámolóikat örömmel tesszük közzé:

Dr. Jakus Ivett, aneszteziológus – intenzív terápiás szakorvos
Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ
Nagyon tetszett, jól éreztem magam, jó volt más társszakmákat képviselő kollégákkal megismerni ugyanazon érdeklődési terület mentén. Azért is volt különösen szimpatikus a kurzus, mert viszonylag kevesen voltunk, a program úgy volt felépítve, hogy nem kellett választanunk egy időben tartott szekciók közül, mindenki minden előadáson részt tudott venni. A létszám miatt az előadásoknak sokkal közvetlenebb, családiasabb volt a hangulata, kevésbé éreztük magunkat feszélyezve, ha egy szekció végén közvetlenül szerettünk volna kérdezni valamelyik előadótól. Kifejezetten örülök, hogy erre én is összeszedtem a bátorságom, kimerítő válaszokat kapva kérdéseimre, és megismerkedve más országok, más szakmai profilok helyi gyakorlatával, látásmódjával. Számomra a legfontosabb témák az aneszteziológia és intenzív terápiával kapcsolatosak voltak. Amit saját munkahelyemre is hazahoztam, hogy a kalóriabevitel mellett a fehérje bevitel is ott legyen az elsődleges célértékek között a betegellátó orvosok, nővérek fejében. Egy másik meghatározó momentum volt enteralis táplálás tekintetében a folyamatos vs. bólus táplálás kérdése, a kurzus intenzíves előadói egyöntetűen a folyamatos táplálást alkalmazták, az a tapasztalatuk, hogy ez kevésbé okoz intoleranciát, gyomorürülési zavarokat. Kiemelném még a perioperatív táplálás jelentőségét is főleg gastrointestinalis sebészet tekintetében. Sok centrumban már sikerült beépíteni a gyakorlatba, hogy műtéttípustól függően a per os vagy enteralis táplálás felépítését a műtét napján, de legkésőbb másnap megkezdjék, és ez javította a felépülési időt, valamint csökkentette a varratelégtelenségek előfordulását is. Hangsúlyozták azt is, amennyiben az enteralis út nem megfelelően használható, ne féljünk a korai, kiegészítő parenteralis táplálás megkezdésétől.
Örülök, hogy részt tudtam venni a kurzuson, lelkesen és új ötletekkel a fejemben tértem haza. Bátran ajánlom a kurzust bárkinek, akit komolyabban érdekel a klinikai táplálás szakterülettől függetlenül.

Dr. Gellért Bálint, belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos
Sebészeti-, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, Semmelweis Egyetem
Nagy örömömre szolgált, hogy részt vehettem a 15. ACCN táplálásterápiás alapkurzuson Belgrádban. A kurzus igyekezett átfogó, lényegre törő képet adni a táplálásterápia alapvetéseiről úgy, hogy minden témához az aktuálisan érvényben lévő szakmai irányelveket is bemutatta. Stílusát tekintve elméleti oktatásnak nevezhető, az interaktív tudásátadáson kevesebb hangsúly volt.
Az első napon a tápláltsági hiányállapot felmérésére/szűrésére szolgáló pontrendszerek és a PEG/PEJ behelyezés általános kérdései mellett gyakorlatias információkat kaptam az ezzel élő betegek gondozásának napi és heti ellenőrzést igénylő szempontjairól, valamint a legfontosabb szövődmények kezeléséről. Érdeklődéssel figyeltem az enteralis és parenteralis táplálás időbeni felépítésének folyamatát a kritikus állapotú és sebészeti betegekben. Számomra nagyon hasznos összefoglaló került bemutatásra a tartós parenteralis táplálás kapcsán a tápszerek ozmolaritásának és a centralis vénás kanül típusának hatásairól a táplálás eredményességére és a lehetséges szövődményekre. Ehhez a témához kapcsolódóan jó összefoglalást kapott a hallgatóság a gondozás során ellenőrzésre javasolt laboratóriumi markerekről. A szakértők a mikrobiom étrenddel való összefüggését és a mikrobiom autoimmun folyamatokra gyakorolt hatását alátámasztó ismeretek is bemutatták. Előadóink bemutatták, hogy a táplálásterápia jelentősége az acut pancreatitis kezelésében a kórlefolyás súlyosságától függ és érdekes volt hallani a probiotikumok és a glutamin szerepéről a súlyos acut pancreatitis ellátásában. Ezen kívül szó esett az IBD-s betegek táplálás terápiájáról, melyben az idén megjelent szakmai irányelv ismertetésén kívül kitértek arra, hogy az étrend lipid összetétele, a tápszer típusa és probiotikumok szedése miként befolyásolja a relapsus hajlamot. A „refeeding” szindrómával kapcsolatban remek előadást hallhattunk a szűrés szempontjairól, az ez alapján különböző rizikó kategóriákba besorolt páciensek kezeléséről. A rövid bél szindróma kezelésének nehézségeiről igazi, figyelmet felkeltő előadást hallhattunk, a patofiziológiától elkezdve a kezelésig.
Remélem a fenti összefoglalóval sikerült egy képet adnom a képzés számomra különösen emlékezetes előadásairól. Ha bármilyen kérdésük merülne még fel, szívesen állok rendelkezésükre!

Dr. Juhász Klaudia,  klinikai gyógyszerész
Péterfy Sándor utcai Kórház, Budapest
A 2023 március végén az ESPEN Adriatic Club által megrendezett táplálási alap tanfolyam kiváló lehetőséget adott, hogy a tudományos program és személyes találkozások keretein belül bővíthettük a klinikai táplálásról szerzett ismereteinket magyar kollégáimmal. Az elhangzott előadások olyan fontos ismeretekre hívták fel a figyelmet, mint a malnutríció szempontjából rizikós beteg csoportok szűrésének és megelőzésének fontossága. Életkorok és egészségügyi problémák szerint eltérő tápláltsági állapotot felmérő kérdőívek előnyei és hátrányai (például geriátriai páciensek esetében az MNA kérdőív jó használhatósága). Az elhangzott előadások között szó volt az enterális és parenterális táplálás alapjairól, indikációiról és kontraindikációiról, de arról is, hogy ne féljünk kombinálni a két módszert ha szükséges, figyelve a túltáplálás megakadályozására. Hasznos előadásokat hallgathattunk a különböző specifikus betegcsoportokat érintő tápanyag összetételekről, irányelvekről (pl. pancreatitisben szenvedő betegeknél a korai lehetőség szerinti enterális táplálás fontosságáról). Az előadások végi diszkusszió során kérdezhettünk, és a szünetekben kis csoportokban tudtunk tapasztalatot cserélni a külföldi kollégákkal.

 

 

Partnerek

Menü