Súlyos agykárosodást szenvedett betegek mesterséges táplálásával szerzett tapasztalatok a neurorehabilitáció során

A szerzők súlyos agykárosodást szenvedett betegek enterális mesterséges táplálásával szerzett tapasztalataikról számolnak be. Az elmúlt egy év adatainak retrospektív elemzését végezték el.

Az osztályukon kezelt 360 betegből 75 esetben a mesterséges táplálást gastrostomán keresztül végezték, melyek közül 71 percutan endoscopos gastrostoma (PEG), 4 Witzel sipoly volt. A betegek döntő többsége (48/75) baleset következtében szenvedett súlyos agykárosodást. 26 beteg vegetatív állapotú, 22 minimálisan tudatos állapotú volt. Az osztályra 64 beteg érkezett gastrostomával, míg az osztályon 11 esetben indikáltak PEG beültetést. A gastrostomás táplálást átlagosan 61 (5-183) napig alkalmazták, ez egy év alatt 4531 ápolási napot jelentett az osztályon. A rehabilitáció során 24 betegből távolították el a PEG-át. Ezek a szondák átlagosan 3,5 hónapig biztosították a 24 beteg táplálását. Szövődmények: egy zavart beteg 2 alkalommal kitépte magából a PEG-át, két betegnél peritonitis alakult ki, náluk jejunostomát készítettek, egy vékony szondát pedig cserélni kellett eldugulás miatt. A súlyos agysérültek mesterséges táplálására a nasogastrikus szondát csak átmeneti időre /maximum 3 hét/ ajánlják. A hosszabb ideig tartó mesterséges táplálás biztosítására a PEG készítése a választandó módszer. A felvett betegek csak közel 60 %-nál történt meg egy hónapon belül a PEG beültetése, ezt az arányt alacsonynak tartják. Megfelelő tápláltság esetén a betegek rehabilitációja eredményesebben végezhető, kevesebb szövődmény kialakulása várható és csökkenhet a betegek ápolási ideje is. További erőfeszítések szükségesek a súlyos agysérült betegek megfelelő táplálása érdekében.

 

A szerzők az érdeklödők részére szívesen rendelkezésre bocsátják a teljes dolgozatot (igényeni lehet e-mailen: Dr. Dénes Zoltánzdenes.1@drotposta.hu)

Partnerek

Menü