Táplálási támogatás a gyermekintenzív osztályon – Varga Péter emlékelőadás

Az intenzív ellátást igénylő gyermekek protein-energia malnutrició szempontjából veszélyeztetettek, ezért már felvételkor fel kell mérni a tápláltsági állapotukat. A malnutríciós, ill. veszélyeztetett gyermekeknél táplálási támogatási tervet kell készíteni.

A gyermekekre jellemző, hogy a felnőttekhez képest arányosan nagyobb energia és tápanyag bevitelt igényelnek, mert a fenntartás mellett a növekedést is biztosítani kell. A csökkent energia bevitel különösen káros a csecsemőknél és a serdülőknél (növekedés nagyon gyors, nagy az alapanyagcsere és az anabolizmus energiaigénye!). A csecsemőknél az ET-t kizáró gastrointestinális elégtelenségnél korai parenterális táplálás szükséges, mert kevés a tartalékuk.

A gyermekek tápláltsági állapotának megítélése az intenzív osztályon főként súlyméréssel és fizikális vizsgálattal történik, anthropometriás mérést ritkán végeznek.

A mindennapi gyakorlatban az alábbi alapelveket kell betartani:

 

  1. A kritikus állapotú gyermekek energia szükségletének megállapításához az energia felhasználást ismételten mérni kell.
  2. Ha az indirekt calorimetria nem kivitelezhető, akkor a rendelkezésre álló formulák alapján kell az energia szükségletet kiszámítani a túltáplálás elkerülése érdekében.
  3. Ha speciális táplálási támogatás szükséges, akkor lehetőség szerint az enterális táplálás (ET) választandó a parenterális táplálással (PT) szemben.

A táplálási támogatás essentialis a kritikusan súlyos állapotú gyermekek ellátásában, mert az elégtelen táplálás növeli a morbiditást és negatív hatással van a növekedésre.

A szerző az általános elvek áttekintése mellett az ESZSZK Sz. László Kórház Gyermekintenzív osztályának táplálási támogatási gyakorlatát is elemzi.

Partnerek

Menü