Varsói Nyilatkozat – Küzdelem a rosszultápláltság ellen

Varsó, Kultúra és Tudomány Palotája, 2011. október 6.

Az Európai Parlament, a Lengyel Egészségügyi Miniszter, a Lengyel EU elnökség, az ESPEN a POLSPEN, az EHNA, további tudományos és szakmai társaságok, az ipar, a betegek és a biztosítók képviselői összeültek annak érdekében, hogy figyelmeztessék az EU kormányokat és polgárokat arra, hogy a rosszultápláltság egy kereken 20 millió polgárt érintő jelentős közegészségügyi kérdés Európában, ami mintegy 120 milliárd eurójába kerül a tagállamok kormányainak.

Négy olyan területet nevesítettek, mellyel kapcsolatban döntésre kell jutni, és melyeken fel kell lépni a betegeket és az egészségügyi rendszert a rosszultápláltság következtében érintő káros hatások ellen. A résztvevők sürgetik a kormányokat, a hatóságokat, az érintett szakembereket, a betegeket, az ellátókat, az ipar képviselőit, és a biztosítókat, hogy dolgozzanak együtt azon, hogy aktívan elősegítsék a következőket:


I. Be kell vezetni a táplálási kockázat szűrését az egész Unióban

Minden személyt, aki kórházban, ápolási- vagy egyéb otthonokban él, és azokat is, akik saját lakásukban élnek, de van táplálkozási kockázatuk, rendszeresen szűrni kell a tápláltsági állapotuk tekintetében, és a szűrés eredményét az orvosi feljegyzésekben jól láthatóan fel kell tüntetni. E célra rendelkezésre állnak egyszerű és bevált módszerek. A szűrés megelőzhet későbbi klinikai költségeket, és ezáltal enyhítheti az egészségügyi források szűkösségét. A kötelező szűrést e nyilatkozat készítésekor tették kötelezővé minden lengyelországi egészségügyi intézményben.


II. A közösség tudatossága

Oktatási mozgalmak keretében kell felhívni az egész közvélemény, és különösen a kockázatnak kitett rétegek, mint például az idősek figyelmét a különféle ellátóhelyeken fellépő, a betegséghez kapcsolódó rosszultápláltság jelenségére, és egyidejűleg útmutatást kell adni a megelőzés ösztönözéséhez. Mozgalmakban kell ösztönözni minden európai polgárt, hogy jobban figyeljenek a saját, a rokonaik és a barátaik táplálkozására, és hogy használják ki a rendelkezésükre álló összes kezelési lehetőség minden előnyét. A nemzeti kormányok szerveinek, az Európai Uniónak, a sajtónak, a társadalomnak, a beteg- és a szakmai szervezeteknek együtt kell működniük annak érdekében, hogy a megfelelő üzenetek eljussanak minden európai polgárhoz.


III. Költségtérítési módszerek

Ha a kórházakban, egyéb egészségügyi ellátóhelyeken és közösségi intézményekben nincs lehetőség táplálási eljárásokra, akkor a rosszultápláltság elleni küzdelem nem lesz hatásos. A kormányok, biztosítók feladata, hogy szükség esetén a rosszultápláltság megelőzésére és kezelésére alkalmas táplálási módszerek teljes tárháza bevethető legyen. Ilyen eszközök megfelelő alkalmazása az egészségügyi rendszerekben általában megtakarítást eredményezhet. Tudnunk kell, hogy a táplálási eljárások alkalmasint nem hozzáférhetőek maguk, a betegek számára, ezért kiemelten fontos ezek költségének a megtérítése


IV. Oktatás

Minden egészségügyi és szociális dolgozó – ideértve az alapellátásban dolgozó orvosokat és nővéreket is – tanrendjében követelményként kell szerepelnie a táplálásra vonatkozó képzésnek, gyakorlatnak. A klinikai táplálás oktatásának az orvostudományi tanulmányok fontos részévé kell válnia, mégpedig nem csak a táplálkozástudományt tanulók, hanem az orvostanhallgatók, nővérek, gyógyszerészek, és más orvostudományi szakterületek hallgatói számára. E képzésnek a továbbképzésben is kötelező jelleggel kell jelen lennie.


A rosszultápláltságról

A betegségekkel kapcsolatos rosszultápláltságnak a gyógyítási folyamatok kimenetelére és a forrásfelhasználásra vonatkozó hatását vizsgáló kutatások kimutatták, hogy az Európai Unióban 4 kórházba utalt beteg közül egy vagy ki van téve a rosszultápláltság veszélyének, vagy már alultáplált. Ráadásul 3 ápolási otthonban lakó, vagy egyedül élő idős emberből több, mint egy alultáplált, vagy ennek veszélyével szembesül. Az alultáplált betegek ellátásának költsége az egészségügyi források nagyobb mértékű felhasználása következtében több, mint kétszerese hasonló bajú jól táplált betegekének. Az alultáplált kórházi betegeknél fellépő fertőzések kockázata több, mint háromszoros, az alultápláltak gyakrabban kerülnek kórházba és ott hosszabban tartózkodnak. A gyorsan öregedő európai népesség esetében a rosszultápláltság szociális és gazdasági költségei várhatóan folyamatosan növekedni fognak, hacsak nem sikerül e gondra konkrét intézkedésekkel felhívni a figyelmet és hatásos egészségpolitikát alkalmazni a megoldás érdekében. Hosszú távon a tétlenség feltehetőleg sokkal többe fog kerülni a kormányoknak és a hatóságoknak. Az Egyesült Királyságban úgy becslik, hogy a rosszultápláltság gazdasági költsége mintegy a kétszerese a túlsúly és kövérség költségének.

Az Európai egészségügyi miniszterek képviselői, orvosszakértők, egészségügyi hivatalnokok, egészségbiztosítási csoportok képviselői, ESPEN és EHNA az cseh elnökség idején megtették az első lépést a felfogás és a szakmapolitikák változtatásának irányába (www.european-nutrition.org/files/pdf_pdf_66.pdf ). Minden résztvevő egyetértett abban, hogy a táplálkozási hibák kezeléséhez megfelelő lépésekre van szükség. A Rosszultápláltság Elleni Küzdelem az EU Lengyel Elnökségének támogatásával 4 cselekvési kulcsterületet kutat fel, melyeken a tagállamoknak többet kellene tenniük a betegséghez kötött rosszul-tápláltság megelőzésében. E nyilatkozat részesei kérik a lengyel egészségügyi minisztert és az EU lengyel elnökségét, hogy ezeket a következtetéseket továbbítsa a miniszterek Európai Tanácsának.

További tájékoztatás az alábbi helyeken: European Society for Clinical Nutrition and Metabolism: www.espen.org , espen.gsecretary@gmail.com Polish Society for Parenteral and Enteral Nutrition: www.polspen.pl , prezes@polspen.pl European Nutrition for Health Alliance: www.european-nutrition.org , rhiannonfreeland@ilcuk.org.uk

A fordítást Dr. Weltner János küldte hozzászólásként “A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság felhívása a kórházi és szakrendelői betegek alultápláltságának csökkentése érdekében” című cikkhez.

Partnerek

Menü