Beszámoló az MMTT 26. kongresszusáról

Ha ősz, ha október, ha hideg, ködös, lehetőség szerint esős az idő akkor: Magyar Mesterséges Táplálási Társaság Kongresszusa Mátraházán. Idén kivételesen napos idő köszöntött ránk. 2016 októberében a Társaság 26. kongresszusán jártunk. A társaság hagyományainak megfelelően a kétnapos kongresszust egy harmadik nap előzte meg, melyet továbbképzési napként, ez évben elsősorban dietetikusok számára hirdettek meg a kongresszus szervezői.

“220 felett átértékeled magadban a világot…”
(Hatvani Emese, Jakab György, Pásztor László – Neoton familia)

Az Európai Mesterséges Táplálási Társaság (ESPEN) 2016 augusztusában adta ki a már évek óta várt irányelveit a tumoros betegek tápláláshoz. Ezzel találkozott és került teljes összhangba a továbbképzési nap fő témája is a tumoros cachexia és sarcopénia kezelésnek lehetőségei. A hallgatóság megszokottnál aktívabb részvétele segítette és emelte hasznossá az általános táplálási újdonságokról szóló előadásokat.

A kongresszus programjában kiemelt helyet kapott egy a magyarországi táplálásterápiában tevékenyen részt vevő kollégát megtisztelő felkérés a „Varga Péter emlékelőadás” megtartására. Idén kiemelt figyelmet kapott és fokozott érdeklődés kísérte ezt az előadást, hiszen ez az előadó dr. Kálmán István volt. Hagyományokhoz híven kiemelt előadóként szerepelt Galló Nóra is, aki az előző kongresszuson, mint a legjobb 35 éven aluli előadó, díjazásban részesült.

Az ESPEN kongresszusán vett részt a Társaságtól elnyert és kapott anyagi támogatás segítségével. Színes és élvezetes előadásában mindenkinek elhozta az európai kongresszus hangulatát, beszámolt az európai társaság jövőbeli oktatási terveiről és a kongresszuson elhangzott újdonságokról.

A kongresszus kiemelt témái – a táplálásterápia minőségének értékelésére használható modern eljárások, a vaszkuláris neurológiai kórképek táplálásterápiája, az otthoni enteralis és parenteralis táplálás tapasztalatai – mellett külön gyógyszerészeti szekció adott helyt a táplálásterápia gyógyszerészi szemszögből való megközelítésére. A társaság vezetőségének szem előtt tartott célja hogy multidiszciplináris társaságként a magyar egészségügyben dolgozók, és nem csak orvosok, mind szélesebb körében segítse a táplálásterápia megismerését és művelését.

A kongresszuson 234-en vettek részt, dietetikus 40 fő, gyógyszerész 20 fő, szakdolgozó 17 fő, orvostanhallgató 10 fő valamint 92 orvos, 55 fő pedig cégképviselőként vett kongresszusunkon. Orvos részt vevők között volt gasztroenterológus, intenzív terápiás szakember, onkológus, sebész, gyermekgyógyász, neurológus is. Mind az orvosok (40pont), gyógyszerészek (36 pont) és szakdolgozók (16 pont) részére a kongresszus pontszerző, akkreditált.

Dr. Karen Freijer táplálásterápia gazdasági hatásait és mutatóit taglaló angol nyelvű előadása mellett 22 magyar felkért, rendszerbe foglalt előadás és 8 bejelentett előadás hangzott el. A társaság vezetői általuk előre meghatározott szempontok alapján egymástól függetlenül és titkosan pontozták a 35 év alatti előadókat.

A kongresszus végén a kiértékelt szavazatok alapján hirdették ki a díjazott előadót. A társaság pillanatnyi anyagi helyzete lehetővé tette két díjazott kiválasztását. Bár a díjazásban részesülők számának megduplázását a kongresszus előtt elhatározta a vezetőség és ezt a kongresszuson bejelentett meglepetésnek szánta, az élet játéka úgy hozta, hogy a két díjazott egy ikerpár lett: Dakó Eszter és Dakó Sarolta, így a Társaság által felajánlott díjat ők használhatják fel egy tetszőleges 2017 évi táplálással foglalkozó kongresszuson való részvételre.

Az elmúlt két vezetőségi ciklusban megkezdett változtatások és elindított törekvések hatására a kongresszus iránti érdeklődés a korábbi 60-70 fő helyett, az elmúlt öt évben fokozatos növekedéssel az idén 234 regisztrált résztvevős számával a jelentősebb hazai kongresszusok közé tudott felemelkedni. A kongresszusra regisztrálók számának emelkedése önmagában köszönet a kongresszus szervezői felé, valamint megerősíti őket abban, hogy van érdeklődés a táplálásterápia iránt és nem haszontalan erőn felüli teljesítményük és munkájuk a kongresszus létrehozásában.

A 2016-os kongresszus nagyszámú résztvevő ellenére meg tudott maradni hangulatát tekintve a baráti, összeszokott társaság összejövetelének. Az első alkalommal kongresszusi résztvevőként megjelenteket azonnal befogadta a társaság, maguk is egy perc alatt régi résztvevőnek érezhette magát. A kongresszus szokásosan túlfeszített programja érdemi időelcsúszások nélkül ment le, melyet követően az esti vacsorák során a hotel – tavalyihoz képest – jelentősen javított borkínálata is segített abban, hogy a résztvevők lazítsanak és feltöltődjenek. A bankett vacsorát méltó keretbe foglalta bevezetőként Karády Katalint felidéző magas színvonalú zenés előadás, és a vacsorát befejező élőzenés táncmulatság.

Dr. Csapó Zsolt

Partnerek

Menü